Muzlatkichda qanday harorat bo‘lishi kerak
25/11/2025
Muzlatkichdagi to‘g‘ri harorat — bu maishiy texnika xizmat muddatini uzaytiradigan va mahsulotlar sifatini saqlab qoladigan muhim ko‘rsatkichdir. Zamonaviy foydalanuvchining uyida ko‘plab maishiy qurilmalar bor. Ammo baʼzan ularning qo‘llanmalaridagi texnik murakkablik sabab ulardan qanday foydalanishni darhol tushunish qiyin bo‘ladi.
Masalan, “muzlatkichda qanday harorat bo‘lishi kerak?” degan savol ko‘pincha e’tibordan chetda qoladi. Ko‘p modellar foydalanuvchiga tugmalar yoki sensorli boshqaruv orqali haroratni mustaqil sozlash imkonini beradi. Noto‘g‘ri o‘rnatilgan ko‘rsatkichlar mahsulotlarning buzilishiga va yangiligini yo‘qotishiga sabab bo‘lishi mumkin. Shuning uchun bu masalani batafsil ko‘rib chiqishni va quyida berilgan saqlash bo‘yicha tavsiyalar bilan tanishishni taklif qilamiz.
Muzlatkichda qanday harorat bo‘lishi kerakligini qanday aniqlash mumkin?
Quyidagi belgilar noto‘g‘ri haroratni ko‘rsatishi mumkin:
mahsulotlar muzlab qoladi;
ularni muzlatkichdan olganingizda juda sovuq yoki iliq bo‘ladi;
orqa devorda kondensat paydo bo‘ladi;
muzlatkich kamerasi ichidagi muz eriy boshlaydi;
yoqimsiz hid paydo bo‘ladi;
mahsulotlar amal qilish muddatidan oldin buziladi.
Agar ushbu belgilar kuzatilsa, mahsulotlarni saqlash qoidalarini va muzlatkich uchun ideal haroratni bilib olish foydali bo‘ladi.
Harorat standartlari
Sovet muhandislari ishlab chiqqan GOSTlarga ko‘ra, muzlatkich kamerasidagi me’yoriy harorat +5 dan +12 °С gacha bo‘ladi. Avvallari muzlatkichlar aynan shu talablarga javob berardi. Bu standartlar hozir ham qo‘llaniladi. Odatda, muzlatkich kamerasida +4 °С va muzlatgichda –18 °С harorat o‘rnatiladi.
Biroq turli polkalarda harorat bir xil bo‘lmasligi mumkin: muzlatkich kamerasiga yaqin joylashgan bo‘limlarda harorat pastroq, uzoqroqlarda esa biroz yuqoriroq bo‘ladi.
Zamonaviy modellar ayrimlarida All-Around Cooling, AirFlow, Multi Flow va shu kabi texnologiyalar bo‘lib, ular butun ichki kamerada bir xil mikroiqlimni saqlab beradi.
Agar bunday tizim bo‘lmasa, mahsulotlarning foydasi, ta’mi va yangiligini saqlash uchun ularni turiga qarab mos joylarga joylashtirish kerak.